Finns det en informationssäkerhetskultur?
Som jag litet surt påpekat några gånger är kunskapsgrunden för informationssäkerhetsarbetet påfallande svagt. Det är därför en händelse av stort intresse när en ny forskningsantologi inom informationssäkerhetsområdet publiceras som nu då Informationssäkerhet och organisationskultur presenteras. Än mer så när den är inriktad på organisation och inte enbart teknik som den övervägande del av de svenska forskningsinsatser varit.
Antologin bygger på resultatet från ett antal olika forskargrupper som finansierats av MSB i ett femårigt forskningsprogram relaterat till frågor om informationssäkerhetskultur. I programmet genomfördes en omfattande enkätundersökning som använts av flera av de ingående forskningsgrupperingarna.
Att det är ett konglomerat av olika discipliner som deltagit är både en styrka och en svaghet i antologin. Styrka eftersom det ger en i delar ny och intressant belysning av informationssäkerhet, svaghet då den röda tråden i antologin känns väl tunn och att det mer har handlar om paketering än en reell knytning till just säkerhetskultur. Att det inte är ett inarbetat forskningsområde visar sig också i att den litteratur som använts i förvånande hög grad är utgiven för tio år sedan eller mer.
Först två allmänna reflektioner efter genomläsning. För det första beskrivs informationssäkerhet påfallande ofta direkt och indirekt som en statisk entitet, d.v.s. på ett icke-relationellt sätt, som här t.ex:
Informationssäkerhetskultur kan vara bra såväl som dålig. Den är bra om den gynnar informationssäkerheten.
Jag menar att informationssäkerheten inte är ett värde i sig utan att det är organisationens intressen som ska gynnas av informationssäkerhetskulturen, d.v.s. att den goda informationssäkerhetskulturen stödjer organisationen i att identifiera sitt behov av olika informationssäkerhetsåtgärder.
Den andra reflektionen är den i mitt tycke en övertro på regelstyrning. I några av inläggen framstår det som att informationssäkerhetskulturens främsta och möjligen enda uppgift är att motivera medarbetarna att följa regler. Med erfarenhet från att vara informationssäkerhetsansvarig alternativt konsult i rätt många organisationer har jag upplevt att det stora behovet av säkerhetskultur är att den lägger grunden för en dialog om informationssäkerhet. Verksamheten måste vara involverad eftersom det är den som känner de egentliga behoven av säkerhet men behöver hjälp med att kanalisera dem och över huvud taget definiera dem som säkerhetsrelaterade. I detta är exempelvis verksamhetens förmåga och intresse av att uppmärksamma risker och kommunicera dem. Och när det gäller styrningen är det också aningen förvånande att ledarskap inte diskuteras – när organisationskultur i allmänhet brukar ses som i en nära samvariation med ledarskap. Här tänker jag inte enbart på det generella ledarskapet i en organisation. Minst lika viktigt är det ledarskap som de som arbetar med informationssäkerhet utövar både nationellt och i sina respektive organisationer. Min uppfattning, som saknar vetenskapligt belägg, är att detta ledarskap fortfarande är starkt präglat av en patriarkal kultur hämtad från en militär-polisiär tradition som är illasittande i de flesta moderna organisationer. Detta kommer ytterligare att förstärkas när Metoo-revolutionen, som inte bara handlar om sextrakasserier utan även manligt maktmissbruk bland annat på arbetsplatser, rullar vidare.
Några av inläggen läser jag med känsla av: var det inte mer? Det är inte sååå upphetsande med en slutsats som att tjänstemän som arbetar i regelföljande organisationsklimat anammar informationssäkerhetsregler bättre än tjänstemän i organisationer utan detta klimat. Eller att informationssäkerhetskulturen gynnas av att ledningen uttrycker att informationssäkerhet är en viktig fråga för organisationen (även om detta ändå touchar ledarskapsfrågan som jag tidigare skrev att jag saknade).
I andra fall blir jag uppriktigt förbryllad. Avsnittet om ”praktikanpassad informationssäkerhetspolicy” blandar alla nivåer av styrande dokument på ett sätt som jag som strukturfascist känner mig ytterst obekväm med. Bara att skriva informationssäkerhetspolycier i plural … Ett annat exempel som leder grubbel är detta:
Historiskt sett baseras informationssäkerhetsarbetet på tre tekniskt orienterade principer: sekretess, riktighet och tillgänglighet.
Författarna vill komplettera dem med ”organisatoriskt orienterade och beteendebaserade principer som ansvar, rollintegritet, förtroende och etiskt handlande”. Jag gillar känslan av att få mattan undanryckt under fötterna, för mig har aspekterna konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet varit definitioner av vad som ska uppnås i tillräcklig grad med både organisatoriska och tekniska åtgärder. Tyvärr kan jag inte säga att den nya vinklingen som författarna från Handelshögskolan i Örebro lanserar känns uppenbar ens vid en närmare genomläsning. ”CIA”-begreppen ifrågasätts även av filosofen Björn Lundgren som vill ersätta dem med den s.k. RIGHT-definitionen. Trots att jag har en del högskolepoäng i filosofi går mig delar av hans resonemang förbi, kanske för att jag fastnar på ett tidigt skede eftersom det förefaller som om hans utgångspunkt är att det finns ett läge där information är ”säker”. I min uppfattning strider detta mot det riskbaserade säkerhetsarbetet där det snarare handlar om att rikta in sig mot ett ständigt rörligt mål och få en acceptabel riskmiljö.
Andra inlägg är mer givande. Den etnologiska studien av den konfliktfyllda kultur som råder runt framtagandet av informationssäkerhetsstandarder bör leda till eftertanke men har också vissa (ofrivilligt?) komiska inslag.
Flera av inläggen handlar om informationssäkerhet i hälso- och sjukvård och det är kanske här antologin är som mest intressant särskilt med den tydliga kopplingen till integritetsfrågor. När nu många nya aktörer börjat visa intresse för integritetsfrågor i samband med dataskyddsförordningen har det ett generellt intresse. Jag ska därför göra en fördjupning rörande ett av antologins inlägg.
Integritet och hälso- och sjukvård
Jag har i olika sammanhang ifrågasatt säkerheten och hanteringen av personuppgifter i den nationella tjänsten Hälsa för mig och kan därför säkert uppfattas som jävig men vill ändå hävda att Peter Johanssons och Sofie Hellbergs bidrag som handlar om den tjänsten är det mest givande avsnittet i antologin. Detta inte enbart för att sjukvårdens informationssäkerhet och hantering av integritetsfrågor är så viktiga i sig utan också för att de frågeställningar de lyfter fram kan generaliseras.
Bidraget inleds med en effektiv genomgång av tidigare forskning om integritet samt om några möjliga synsätt. Själva förordar de ett s.k. kontextdrivet förhållningssätt i motsats att försöka skapa en allomfattande och evig definition av integritetsbegreppet:
Vi delar uppfattningen om att nyckeln till att förstå och hantera personlig integritet ligger det sammanhang där integritetsfrågorna uppstår. En fördel med detta förhållningssätt är att man redan i designfasen av nya tekniker och system kan inkludera skydd för den personliga integriteten eller sätt upp regler kring nya teknikers användningsområden. Utan ett sådant kontextdrivet förhållningssätt finns en risk att man vare sig kan identifiera eller hantera situationer där den personliga integriteten hotas.
Detta stämmer väl med privacy by design (som ju föreskrivs i dataskyddsförordningen) även om jag hellre skulle beskriva det som privacy by design i processer än i system.
Forskarna identifierar de två parallella trenderna där accelererande mängder information insamlas och bearbetas samtidigt som individen får en ökad tillgång till information om sig själv. Med denna bakgrund studerar forskarna den tidigare regeringens satsning på tjänsten Hälsa för mig.
Hur ansvaret för säkerhet och integritet ska fördelas i det informationshanteringslandskapet är inte uppenbart vilket caset med Hälsa för mig visar. Att trycka ner ansvaret till individen med krav på hen själv ska ”styra” sin integritet har varit en bekväm lösning som myndigheter och tjänsteleverantörer. Individens möjlighet att göra rimliga avvägningar är av flera skäl mycket begränsad av att hen inte kan överblicka användningen av informationen, konsekvenserna av detta och dessutom är i ojämn maktrelation med leverantören av tjänsten. En egen reflektion är att författarna i marginalen låter ett inslag i den kultur som formats runt e-hälsa skymta fram när man skriver:
Att personlig integritet är något som kan upplevas stå i vägen för e-hälsoutvecklingen har vi noterat vid olika e-hälsokonferenser. Där har vi lyssnat på olika talare som raljerat över ”integritetsivrare”, vilket vi uppfattar som mycket problematiskt då det appliceras svepande på bland annat läkare och patientföreningar som representerar särskilt sårbara patientgrupper.
Potentiellt negativa effekter för integriteten tonas dock ner.
Detta är en kultur jag känner igen sedan åtminstone början av nittiotalet. Som verksam inom informationshanteringen i vården blev jag vittne till ett tydligt perspektivskifte. Från att tystnadsplikt och integritet hade varit kärnvärden i läkarkåren och vården i stort skedde en snabb relativisering (ja, jag vet att allt inte var idealiskt tidigare heller men pratar här om de uttalade etiska ståndpunkterna). Relativiseringen av integriteten blev ett förhållningssätt som funnits med i digitaliseringsprocessen av vården ända sedan dess begynnelse, där det har målats upp en motsatsställning mellan patientsäkerhet och integritet. Bakgrunden till detta är att det har funnits en motvilja hos sjukvårdshuvudmän, vårdgivare och systemleverantörer att göra den insats som krävs för att få en styrning av informationshanteringen och systemen/tjänsterna så att båda dessa värden kan uppnås samtidigt. Min uppfattning är att denna relativisering främst bottnade i att sjukvårdshuvudmännen m.fl. inte prioriterade att ta fram organisatoriska beskrivningar av hur ”vårdrelation” ska definieras, d.v.s. vilka medarbetare som verkligen har anledning att ta del av den enskilda patientens vårdinformationen. Detta kompletterat med att systemleverantörerna inte klarade av att leverera digitala lösningar med en för ändamålet avpassad behörighetshantering gjorde att den personliga integriteten framställdes som ett hinder för verksamheten och ett hot för patienten. Ett tydligt tecken var den ständigt återkommande bilden på konferenser och andra sammanhang där det beskrevs hur en medvetslös patient kommer in på akuten och personalen p.g.a. att patienten kan ge samtycke inte kommer åt information som överkänslighet eller annan medicinsk bakgrund med följd av att patienten avlider. Att flertalet patienter inte är medvetslösa, inte på akuten och att behörighetsstyrningen kan ske situationsanpassat försvann i detta scenario som gjorde det överväldigande tydligt för många att integritet är av ondo. En rådande doktrin var också att behörighetsstyrning var onödigt och att loggning var lösningen på kontroll av åtkomst. Att loggning i detta syfte skulle kräva att det är mycket tydligt vem som har åtkomsträtt, d.v.s. i princip samma förutsättning som för den behörighetshantering som man sa sig inte kunna åstadkomma, förträngdes. Effekten blev usel informationssäkerhet samt att etiken och i förlängningen lagstiftning anpassades efter organisatoriska och tekniska brister. Detta vore ytterst intressant att läsa om i en forskningsstudie.
Den inneboende paradoxen med självstyrd integritet samtidigt som individen inte har det egentliga valet eller möjligheten att styra begränsningen av användningen av personuppgifter är inte unik för Hälsa för mig. Den möjlighet att spärra uppgifter som patienten fick i patientdatalagen (PDL) 2008 har i praktiken inte realiserats utan på många sätt motarbetats av vårdgivare. Bidraget om Hälsa för mig och den bristande integritetsanalysen i det projektet illustrerar en historisk utveckling formad genom tekniska ofullkomligheter men därefter stödd av en säkerhetskultur som legitimerar den bristande säkerheten, ja rent av gör den till en dygd. Den bristande analysen i fråga om integritet i Hälsa för mig har lett till att Datainspektionen listat ett antal förelägganden som måste åtgärdas innan tjänsten kan tas i bruk. E-hälsomyndigheten har överklagat detta till förvaltningsrätten men i dagsläget verkar det oklart om tjänsten kommer att kunna tas i bruk.
För mig är detta antologins absolut viktigaste bidrag när det gäller att vissa betydelsen av en positiv respektive negativ informationssäkerhetskultur. Dessutom att den kulturella påverkan på intet sätt är begränsad till en enskild organisation utan kan omfatta en hel sektor. Här finns verkligen möjlighet till vidare forskning. I dessa dataskyddsförordningstider är det också av stor betydelse att visa att integritet inte handlar om teknikaliteter utan om kultur och värderingar.
Sammantaget illustrerar antologin ett spretigt kunskapsområde med oklar teori och en ganska lång väg kvar att gå. Svaret på frågan i rubriken tycker jag mig kunna se som: ja, det finns både positiv och negativ informationssäkerhetskultur och vi måste förstå mer för att kunna stärka den positiva kulturen.