För ett par år sedan tittade jag på hur de olika riksdagspartierna beskrev sin politik för digitalisering. Det var ingen uppbygglig läsning och därför tänkte jag att det var dags att ta en titt igen. Bara på två år har oerhört mycket hänt och inte minst har vi de senaste månaderna tvingats bli medvetna om vikten av att bygga upp en digital suveränitet och reducera beroendet till de amerikanska tech-jättarna.
Jag har därför återigen gått igenom riksdagspartiernas webbplatser för att göra en bedömning av hur de hanterar digitalisering och AI, dessa frågor som ALLA framhåller har en avgörande betydelse för vårt samhälles utveckling och välstånd. Som medborgare tycker jag att det är rimligt att med denna bakgrund kunna få en sammanhängande bild av respektive partis ideologiska inriktning applicerad på det digitala området. Vilka frågor ser man som de mest avgörande och hur ska vi bäst utnyttja ny teknik för det allmänna bästa. Jag tar mig också rätten att liksom förra gången betygsätta partiernas politik, inte utifrån ideologiska preferenser utan utifrån hur väl den ligger i takt med tiden frågor (typ suveräniteten) och hur sammanhängande den är. Detta finns utförligare beskrivet i det tidigare blogginlägget.
Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna är ensamma om att ha en särskild snuspolitik. Däremot saknar man fortfarande såvitt jag kan se en politisk inriktning när det gäller digitalisering.
Betyg: 0
Kommentar : Betyget är detsamma som förra gången. Ny teknik är inte en fråga som intresserar det här partiet, eller gör det det så är det inget man talar högt om.
Moderaterna
Vad moderaterna har för linje rörande digitalisering och AI visade sig vara svårt att ta reda på. Jag börjar med att läsa deras idéprogram utan se några spår av frågorna. I remissversionen av handlingsprogrammet för 2025 förekommer korta passusar:
De senaste åren har artificiell intelligens utvecklats till den grad att den kan användas för att självständigt utföra vissa arbetsuppgifter. Det kan leda till att vissa jobb effektiviseras och blir färre. Utvecklingen av AI och den snabba digitaliseringen förändrar arbetsmarknaden i takt med att nya verktyg blir tillgängliga och ersätter gamla arbetsuppgifter. Samtidigt öppnar användandet av AI för nya möjligheter. Med hjälp av algoritmer kan nya metoder utvecklas för att lösa uppgifter snabbare. Det gör många arbeten enklare att utföra och frigör arbetskraft. Möjligheterna med sådan teknologi är stora, eftersom den också kan
användas för att optimera elförbrukning och förbättra hushållning med resurser, och på såsätt bidra i den gröna omställningen. Det kan därmed leda till minskade kostnader för företag och skapa nya möjligheter för dem att utveckla sina verksamheter, vilket i sin tur kan leda till nya arbetstillfällen.
Företag behöver därför snabbare kunna ställa om sina verksamheter och hitta ny personal. Samtidigt öppnas möjligheter för nya typer av jobb som helt förlitar sig på den nya teknologin. Det har potential att kraftigt öka den globala ekonomiska tillväxten. Sverige behöver tillvarata möjligheterna med digitaliseringen för att möjliggöra för nya arbeten att växa fram. (sid 9)
Sverige har länge varit bland de mest framstående länderna vad gäller utbildningars kvalitet och avancerad teknisk och medicinsk forskning. För att fortsatt ha utbildning och forskning i världsklass kommer reformer behövas på området. Innovationstakten och den tekniska utvecklingen går snabbt, samtidigt som digitaliseringen och ökat globalt välstånd ger hårdare konkurrens. Det kommer kräva en stark anpassningsförmåga från universitet och högskolor samtidigt som den nationella samordningen kommer att behöva öka.(sid 36)
Världen präglas numera av en multipolär världsordning. På många sätt gör den utvecklingen att världspolitiken blir mindre förutsägbar och mer osäker, inte minst då globaliseringen och digitaliseringen samtidigt gjort oss allt mer beroende av varandra. Sveriges utrikespolitik ska utgå ifrån svenska intressen. I arbetet med att tillvarata dessa intressen ska våra gemensamma värderingar om mänskliga fri- och rättigheter, demokrati, rättsstat samt marknadsekonomi alltid vara vägledande (sid 48)
Det här är ju mer av korta beskrivningar av en uppfattad verklighet än att det går att tolka som förslag på åtgärder rörande digitalisering och AI. Ingetdera går heller att välja som en "hjärtefråga" som man vill veta mer om under Vår politik. För säkerhets skull kollar jag t.ex. under Infrastruktur men där finns inget att hämta.
Betyg: 1
Kommentar: Det känns som det här handlingsprogrammet skulle behöva utvecklas en hel del om det ska utgöra underlag för faktisk handling. Nu är det mer deskriptivt än målinriktat och väsentliga frågor som nationell digital suveränitet lyser med sin frånvaro. Likaså saknas helt delaktighets- och maktperspektiv. Som potentiell väljare 2026 ställer man sig frågan: vad vill de egentligen?
Kristdemokraterna
På Kristdemokraternas landningssida får man inte mindre än 5 bilder av Ebba Busch (en visserligen bara hennes mellangärde). Däremot är det betydligt svårare att få veta vad de har för politik för digitalisering och AI, särskilt som dessa frågor inte ingår i deras utpekade Politikområden. Under området Kommunikationer och IT kommer den kära gamla bredbandsfrågan visserligen tillbaka:
Bredband för alla
Bredband är av yttersta vikt för alla. Det behövs för att företag ska kunna verka i hela landet och för att privatpersoner ska kunna hålla kontakten med sina nära och kära. Tyvärr är tillgången till bredband mycket ojämnt fördelad i Sverige. Kristdemokraterna vill fortsätta satsningen på bredbandskoordinatorer och ändra kommunallagen så bredband kan säljas över kommungränser.
Under Politik A till Ö finns denna ytterst kortfattade beskrivning av partiets politik rörande digitalisering:
Kort info om KDs politik rörande digitalisering
För de allra flesta underlättas vardagen av den ökade digitaliseringen. Samtidigt måste utvecklingen ta hänsyn till äldre personer och personer med intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar som av olika anledningar kan ha svårt att använda sig av digitala tjänster. Bredband måste också vara tillgängligt i hela landet för att människor i hela landet ska ha tillgång till god kommunikation, kunna driva företag samt jobba och studera på distans.
Här har tiden stått still eftersom det är exakt samma text som för 2 år sedan.
Rörande nationell E-hälsa som partiet starkt lyfte fram under valet står endast:
Kort info om KD:s politik rörande E-hälsa.
Kristdemokraterna vill förbättra vården genom ökad digitalisering. På så sätt underlättas direktkontakt med patienten. Patienten kan bli mer delaktig i sin vård och arbetssätten mer effektiva med mindre administration. Digitala lösningar kan användas för att arbeta preventivt, ställa diagnos och ge behandling. Vi vill se en gemensam standard för journalsystem i hela landet för att underlätta för patienten när vården sker i olika regioner.
I Tidöavtalet kom Kristdemokraterna tillsammans med de tre samarbetspartierna överens om att vi behöver reformera den digitala infrastrukturen inom vården. Arbetet i regeringen har påbörjats för att genomföra en enhetlig och gemensam digital infrastruktur för den svenska sjukvården som ersätter och kompletterar de 21 regionernas befintliga infrastruktur.
Betyg: 1
Kommentar: I kristdemokraternas digitala landskap rullar Jerikos ros, mer allmänt kallad tumbleweed, ödsligt omkring. Inget tycks hända vilket är särskilt märkligt med tanke på att partiet besitter digitaliseringsministerposten (Erik Slottner) samt har ansvar för e-hälsa genom sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Liberalerna
Att läsa liberalernas syn på digitalisering är närmast som att ta en milt verkande uppåtdrog:
Rätt använd och med människors behov i centrum erbjuder digitaliseringen fantastiska möjligheter för den enskilda individen, för näringslivet och för samhället i stort.
Digitalisering är ett centralt verktyg för förbättringar för invånarna i Sverige. Rätt använd och med människors behov i centrum erbjuder digitaliseringen fantastiska möjligheter för den enskilda individen, för näringslivet och för samhället i stort. Och för att Sverige ska bli bäst krävs ökad aktivitet inom EU och en konkret handlingsplan med mätbara mål som Sverige kan samlas kring.
Digitaliseringen ger fantastiska möjligheter
Digitalisering är ett centralt verktyg för förbättringar för invånarna i Sverige. Rätt använd och med människors behov i centrum erbjuder digitaliseringen fantastiska möjligheter för den enskilda individen, näringslivet och samhället i stort.
Det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Omvärlden står dock inte stilla och ska Sverige bli bäst krävs en konkret handlingsplan. Vi vill se en översyn av regelverket för att säkra en konkurrensneutral lagstiftning som är i takt med utvecklingen inom digitaliseringen.
Sverige måste driva på och stå upp för de liberala värdena i EU, där vi avväger vikten av personlig integritet med behovet av innovation, företagens och Europas konkurrenskraft. Införandet av digitala verktyg i verksamheter kan på ett effektivt sätt gynna personalutveckling, organisationsförändringar och utveckla nya arbetssätt. Digitaliseringen behöver mer ses som ett medel än ett mål.
Sverige behöver stärka våra satsningar på forskning, innovationer och nyttiggörande, framför allt i de miljöer där forskning bedrivs i nära samarbete med näringslivet, för att öka företagens möjligheter att utnyttja AI och data i sina processer och tjänster. Sverige skulle också kunna bli ett föregångsland när det gäller arbetet med etiska riktlinjer för AI-teknologin.
Digitala verktyg i skolan
Digitalisering ska alltid vara ett medel, aldrig ett mål. I skolan har digitaliseringen gått för långt. Barn spenderar allt för lång tid av skoldagarna framför en skärm och det hämmar deras läsning och skrivförmåga. Vissa digitala läromedel kan ha fördelar, men det normala ska vara att skolböcker dominerar i klassrummet.
Betyg: 1
Kommentar: Liksom kristdemokraterna gillar liberalerna återvinning och har samma webbtext som 2023 endast med tillägget om digitala verktyg i skolan.
2023 fick liberalerna en mycket svag 2:a i betyg. Eftersom de inte gjort några ansträngningar för att utveckla sin politik i förhållande till förändrade omvärldskrav sänker jag den nu till en 1:a.
Centerpartiet
På Centerpartiets visuellt svårlästa hemsida (känns inte så digitalt moget) presenteras Digitaliseringspolitik som ett eget område. Som övergripande inriktning anges:
Digitalisering
Grunden för att kunna nyttja digitaliseringens möjligheter är att kunna använda den data som genereras, och dela lärdomarna. Digitala tjänster och system som betalas med skattemedel måste som utgångspunkt bygga på öppen källkod, öppna API:er och öppen data. Den enskilda medborgaren ska inte behöva lämna in samma information flera gångar för att myndigheter inte kan prata med varandra. Digitaliseringen av det offentliga ska ske i medborgarnas tjänst, inte för att övervaka medborgarna.
Centerpartiet vill:
Att när du har en gång lämnat information ska du inte behöva göra det igen
Att digitala tjänster i det offentligas tjänst ska bygga på öppen data, samtidigt som medborgarnas integritet är skyddad
Stärka arbetet mot cyberattacker i Sverige
Under detta finns 5 ytterligare områden:
- Digital välfärd
- Digitalisering i skolan
- Digital utbildnings- och arbetsmarknad
- Artificiell Intelligens (AI)
- Cybersäkerhet
Under varje område finns olika punkter som kan kännas rätt lösryckta som t.ex. under Digital välfärd:
- Att offentlig verksamhet digitaliseras mer, både när det gäller myndigheter och välfärdsverksamhet.
- Att ersättningsystemen förbättras, så att såväl privata som offentliga och ideella utförare har möjlighet att skapa nya digitala tjänster.
- Öka den digitala teknikanvändningen, som till exempel VR- och videosamtal inom sjuk- och äldrevård.
Av förklarliga skäl är jag speciellt intresserad av området Cybersäkerhet. Tyvärr är man där helt inriktad på antagonistiska hot trots att det inte motsvarar den verkliga hotbilden:
Gör Sverige tryggare genom att satsa mer på cybersäkerhet
Varje dag attackeras Sverige genom cyberattacker. Stora brister finns. Stora sårbarheter finns och risken är att en angripare kan utnyttja dessa för att skada vårt land. Samhällets arbete med cybersäkerhet behöver utvecklas ordentligt. Både nationellt och tillsammans med andra länder.
För att vi ska kunna lyckas möta hoten, krävs både kunskap och resurser. Därför vill vi satsa mer på cybersäkerhet.
Den som utför cyberattacker ska inte komma undan
Konsekvenserna av ett cyberangrepp kan bli lika stora som vid ett militärt angrepp. Men cyberangrepp går ofta att genomföra på distans och såväl anonymt som förnekbart. Det gör att länder och andra aktörer kan komma undan med sina attacker.
Vi vill därför att Sverige driver på för att de nordiska länderna och EU ger stöd till och ställer upp för varandra vid cyberattacker. Vi vill också att Sverige när vi själva blir utsatta säger vem angriparen är när vi vet det. Det är viktigt för att den skyldiga inte ska komma undan.
Stärk Sveriges försvar mot cyberattacker
Sverige behöver snabbt kunna skydda viktiga tillgångar och infrastruktur, spåra, störa och slå tillbaka mot angripare när vi blir utsatta för en cyberattack.
Vi vill att antalet cybervärnpliktiga ska bli fler och inrätta ett cybervärn med frivilliga med stor IT-kompetens som kan kallas in vid större cyberattacker samt att under höjd beredskap, och ytterst krig, stödja inom det psykologiska försvaret. Det är också viktigt att Försvarsmakten blir bättre på att stoppa, hindra och avbryta pågående cyberattacker från andra länder. Vi vill också utreda om cyberförsvar ska vara en egen försvarsgren på samma sätt som armén, flygvapnet och marinen är det.
Stärk cybersäkerheten inom energisektorn
Som ett led i Rysslands krigföring i Ukraina har energisektorn utsatts för både cyberattacker och fysiska attacker. Även energisektorn i EU och Sverige har attackerats digitalt de senaste åren. Det finns en oro att hoten mot energiinfrastrukturen i Sverige är större än våra möjligheter att försvara den. Centerpartiet vill därför göra mer för att stärka cybersäkerheten inom energisektorn, bl.a. genom mer samarbete och informationsdelning mellan myndigheter och telekomoperatörerna. Gapet mellan hotbild och förmåga måste minska.
Betyg: 2,5
Kommentar: Centerpartiet är fortfarande det parti som mest ambitiöst försöker utveckla sin digitaliseringspolitik. Dock tycker jag fortfarande att det saknas väsentliga delar för att skapa en mer sammanhängande inriktning och också en anpassning till det nya världsläget. Det blir fortfarande mer av särskilda frågor än en systembild. Och som sagt dras cybersäkerhetsområdet ner av den renodlade inriktningen på antagonistiska hot.
Socialdemokraterna
På SAP:s hemsida prsenteras partiets politik och där finns även ett avsnitt om digitalisering. I avsnittet ingår även några punkter rörande AI.
Digitalisering
Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter
Sverige ska fortsätta att vara ett ledande land när det gäller tillgången på snabbt bredband. Snabba bredband och en pålitlig mobiltäckning är ett måste för att människor och företag ska kunna leva, bo och verka i hela landet.
Sverige ska också vara ledande när det gäller innovationer och digital infrastruktur.
Socialdemokraterna vill
Att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter
att hela Sverige ska ha tillgång till snabb uppkoppling
att utbyggnaden av bredband ska fortsätta i hela landet
att myndigheter, kommuner, skolor och andra samhällsaktörer drar nytta av digitaliseringens möjligheter
att större vägar och järnvägsstråk får bättre uppkoppling i bilar och på tågen
att det ska finnas pålitlig mobiltäckning där människor bor och vistas
att satsningar görs för att öka och förbättra användningen av AI
att den svenska AI-strategin uppdateras
se tydligare EU-regler för att sätta ramar för AI
Hela Sverige ska vara uppkopplat
En snabb uppkoppling på alla de platser där vi befinner oss idag är viktigare än någonsin. Digitaliseringen berör hela samhället och vi kommer inom en snar framtid att se nya innovationer och digitala lösningar som vi inte kan föreställa oss idag.
Tillgången till snabb uppkoppling är central oavsett var i landet man bor. En bra uppkoppling är grunden till för att sköta allt från kontakter med myndigheter och läsa tidningen, till barnens skolgång och det sociala livet. Vi lever idag i ett samhälle som i mångt och mycket kräver tillgång till snabb och pålitlig uppkoppling dygnet runt.
Socialdemokraterna tog i regeringsställning fram en ny bredbandsstrategi med en väsentlig ambitionshöjning jämfört med den förra borgerliga regeringens. Senast år 2025 vill vi att 99,9 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till minst 100Mbit/s.
Det är ett högt mål, men för oss är det en självklarhet att hela landet ska ha tillgång till snabb uppkoppling. Vi införde därför en garanti så att alla skulle ha möjlighet att få en internetanslutning på 10 Mbit/s. Garantin syftade till att hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning ska ha tillgång till grundläggande digitala tjänster.
Det här har vi gjort
ökat satsningarna rejält för att bygga ut bredbandet i hela landet
infört en garanti så att alla ska ha möjlighet till en internetanslutning på minst 10 Mbit/s
infört ämnet programmering i skolan
satsat på välfärdsteknik i kommunerna
identifierat åtgärder för att stärka kommunernas och regionernas möjligheter att erbjuda välfärdstjänster av god kvalitet, bland annat för att den offentliga sektorn ska ta tillvara digitaliseringens möjligheter bättre
tagit fram en nationell digitaliseringsstrategi
höjt ambitionen för bredbandstäckningen till att 99,9 procent av befolkningen ska ha minst 100 Mbit/s
Betyg: 1
Kommentar: Det man presenterar som sin politik är exakt detsamma som för två år sedan. Betyget åker därför ner ett hack. Sammantaget är partiet forfarande inriktade på bredband förutom den allestädes närvarande floskeln att Sverige "ska vara bäst i världen".
Om man däremot läser i kongresshandlingar (motioner och utlåtande) inför kongressen 28 maj-1 juni 2025 diskuteras både digitalisering och AI flitigt i motionerna som inkommit men detta är ju ännu inte fattade beslut. Visst hopp om att detta så smångom kan leda fram till någon slags enhetlig poltikinriktning finns ändå.
Miljöpartiet
I partiets partiprogram kan jag inte hitta något om digitalisering. Däremot har partiet har gjort en så kallad programfördjupning specifikt om AI som innehåller ett antal punkter som t.ex. att man ska:
gynna de molntjänstleverantörer i Sverige och EU som är viktiga för att Sverige i längden ska kunna ha kontroll över samhällskritisk verksamhet och dra nytta av AI.
inleda ett samordnat arbete för att skaffa en överblick över datan i den offentliga sektorn, slå fast vad som är möjligt inom befintlig lagstiftning och om det finns möjligheter till och behov av lagändringar.
främja forskning om AI där man fokuserar på försiktighetsprincipen och vilka långsiktiga etiska och hållbarhetmässiga följder ny teknik kan få redan på ett tidigt stadium, men också på hur man kan öka transparensen kring hur AI fungerar och fattar beslut.
att all data som omfattas av offentlighetsprincipen ska göras tillgänglig för forskning, så länge som det inte innebär en integritetsrisk för individen.
initiera ett kunskapslyft om hur AI kan tillämpas i offentlig sektor, för att bland annat underlätta en omställning av arbetslivet med livslångt lärande, kunskapsutveckling och vidareutbildning.
starta pilotprojekt i vilket AI används på alla politiska nivåer för att förbättra lagstiftning, skattesystem, styrning och myndighetsutövning i offentlig förvaltning i syfte att kunna genomföra den gröna omställningen i tillräcklig takt och öka servicen och rättssäkerheten för individer, företag och andra organisationer.
att kommuner och regioner stärker sitt arbete för att använda AI på ett
demokratiskt och jämställt sätt i verksamheten, där man även tar hänsyn
till hur AI-systemen har utvecklats.
att kommuner och regioner öppet redovisar hur och när de använder AI i sin verksamhet.
arbeta för att existerande och nya etiska ramverk för AI ska tillämpas i alla verksamheter inom den offentliga sektorn för att säkerställa att AI används och utvecklas på ett demokratiskt och jämställt sätt.
Betyg: 1,5
Kommentar: Det gapar lika tomt om digitalisering som 2023 men jag tycker programfördjupningen om AI faktiskt är riktigt bra och en hel av vad som stå i den skulle kunna användas även för övrig digitalisering.
Vänsterpartiet
Ur partiprogrammet antaget 2024
Utveckla tekniken
Vi vill se stora gemensamma satsningar på den teknikutveckling Sverige och världen behöver för att hantera de utmaningar vi har framför oss. Företagens investeringar i det räcker inte, vilket i grunden beror på att större delen av nyttan med ny kunskap inte kommer att synas i deras avkastning.
Vänsterpartiet vill se en teknikutveckling som står friare från de begränsningar som kommer ur kapitalets strävan att äga information. Vi vill gå mot en värld där den kunskap vi utvecklar tillsammans kan användas fritt, oavsett om det handlar om läkemedel, programvara eller miljöteknik. Vi vill bygga upp digitala allmänningar med fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap och kultur.
Eftersom tekniska skiften spelar stor roll för maktrelationerna i samhället i stort behövs det genomtänkta diskussioner om vägvalen. Vi vill se skiften till arbetsplatser som bygger upp människors kunskaper, medan kapitalet tvärtom föredrar att öka utbytbarheten. Vi vill se en utveckling av nätets verktyg, plattformar och ägandeformer som bygger på användarnas frihet, integritet och självbestämmande, medan techjättarna tvärtom försöker göra sig oundgängliga.
Sverige behöver ett medvetet och strategiskt förhållningssätt till
de storföretag och stormakter som försöker skapa tekniska maktpositioner. Gemensamt ägda verksamheter behöver agera samordnat för att undvika inlåsningar och bygga upp långsiktigt pålitliga strukturer. Det handlar bland annat om att använda öppna standarder, fri programvara och egna lagringstjänster.
Betyg: 2
Kommentar: Förra gången fick partiet 0 i betyg eftersom man inte sa något alls om digitalisering. Nu tycker jag man tagit ut en tydlig politisk riktning (oavsett vad man tycker om den). Ett extra halvt poäng för att man tar upp konkreta lösningar som öppna standarder osv.
Valet 2026 närmar sig med stormsteg och min bedömning är att samtliga partier har rejäla hemläxor att ta tag i när det gäller digitalisering och AI. Att de har en så svagt utvecklad politik är allvarligt eftersom det gör att de är mycket mer påverkbara när de starka tech-intressena och lobbyisterna trycker på - de förtroendevalda har helt enkelt inte egna alternativ att sätta emot.
De partier som känner sig orättvist bedömda får gärna höra av sig!