Jag kommer nu att ikläda mig rollen av glädjedödare i dessa ändå så svåra tider – jag ber om ursäkt för det. Under de senaste veckorna i coronans tid så blommar olika personligheter och mänskliga beteenden för att hantera kriser ut. I denna vilda blandning av känslor och rationalitet är det inte lätt att urskilja vad som är vad. Jag tänker nu oftare än vanligt på hur viktigt individens men också organisationens sätt att agera varit i de mer kritiska situationer jag varit inblandad i och vem jag skulle vilja ha vid min sida i en verkligt akut situation.

Att inte låta känslorna styra i en krissituation kan nog alla hålla med om i teorin. Vi vet att stress försämrar vår tankeförmåga och att det därför i krissituationer är lätt att tillgripa helt fel lösningar eller missa uppenbara svagheter i handlingsalternativen. Likaså är historien rik på exempel där boten varit värre än soten, d.v.s. att de åtgärder man vidtagit för att hantera ett akut problem på kort eller lång sikt lett till värre konsekvenser än det ursprungliga problemet kunnat orsaka. En illustration på detta är agapaddan som trettiotalet importerades till Australien från Hawaii som ett slags biologiskt bekämpningsmedel av en skalbagge som hotade sockerbetsodlingar. Nu finns det över 100 miljoner av den giftiga paddan som hotar djur- och växtlivet på hela kontinenten.

Detta försvåras av att de sekundära problemen kanske uppstår inom ett helt annat område än där den ursprungliga krisen rör sig. De som arbetar med krishanteringen kan därmed inte överblicka de möjliga sekundära konsekvenserna eftersom man kanske inte ens har rätt kompetens för att upptäcka dem. Jag ska inte här gå in på det utslitna filosofiska järnvägsproblemet där olika liv ställs mot varandra utan nöjer mig med att säga att ALLA mår bra av att läsa filosofi och dessutom tänka några extra varv.

När vi blir utsatta för en  pressande situation får många individer och organisationer ett starkt behov av att agera. Att agera är ångestdämpande i sig för det ger känslan av att påverka hotet oavsett effekten av åtgärderna. Just här menar jag att det just nu finns ett riskabel situation när både individer och myndigheter i positiv anda försöker bekämpa coronan eftersom man i vissa fall tycks släppa sitt ordinarie säkerhetstänkande (vilket väl i ärlighetens namn inte är på toppnivå ens i normalläget). Samma sak med integritet och skyddet av personuppgifter. De nya och provisoriska arbetssätten leder till nya risker som måste fångas upp och reduceras.

Anekdoter om hur man helt plötsligt fått oväntat besök i sitt Teams- eller Zoom-möte florerar utan att det observeras som ett säkerhetsproblem. Okritiska reportage om hur kreativa elever fått skolor att börja använda Discord (!) i skolans uppgifter. Entreprenörer som flashar om att de håller på att utveckla appar för smittspårning. Säkerhet och integritet nämns ytterst sällan och då bara i formuleringar som ”liv går före allt” vilket implicit tycks betyda ”vi struntar i informationssäkerhet och integritet”. Extra betänksam blir jag av att många tycks inspirerade av Kinas övervakningsmetoder och i denna uppskruvade anda inte tycks se vad de kostar. När det i fredags kom ett kort meddelande på Ekot att MSB håller på att ta fram någon form av app för smittspårning åt FHM men inte vill kommentera hur den ska utformas undrar jag hur genomtänkt den lösningen egentligen är (särskilt ironiskt med tanke på att MSB varit en bastion mot spårbarhet som säkerhetsdimension). Eller är detta myndigheter som drabbats av ett akut behov av att se verksamma ut och därför är beredda att hoppa över säkerhetsskacklarna? Det är svårt att se hur en sådan lösning skulle kunna tas fram med tillräcklig legal och säkerhetsmässig analys på så kort tid.

När jag pratar om vikten av säkerhet avser jag inte enbart konfidentialitet. Om man ska skapa olika rapporteringstjänster måste även behovet av riktighet, spårbarhet och tillgänglighet bedömas – annars riskerar man faktiskt att få lösningar där boten är värre än soten. En lösning för akut rapportering som bygger på sms (förekommer faktiskt) leder till falsk trygghet och att nödvändiga åtgärder kanske inte sätts in för att ta ett enkelt exempel.

Det är just i krissituationer som det systematiska informationssäkerhetsarbetet prövas. Det är nu som informationsklassningar och riskanalyser har som störst betydelse för att medvetna risker ska kunna tas av den som är riskägare. Jag vill inte att all kreativitet och god vilja ska kväsas men vi måste arbeta på ett sätt som inte leder till större skador på sikt.  Även om det är kontraintuitivt så måste medvetna bedömningar göras av risker och lagstiftning respekteras. Appar som används för rapportering av symptom för diagnos är exempelvis medicinsk-teknisk utrustning och måste uppfylla kraven på sådan. Vi kan inte ge oss hän åt våra känslor utan måste låta systematiken ge oss tillgång till rationaliteten. Extra illa om en myndighet som MSB signalerar att säkerhet skulle vara av underordnad betydelse i krislägen. Det är nu vi som mest behöver vårt förnuft och då är det inte alltid bäst att göra ”något” utan vi måste göra så rätt som möjligt.