Jag har tidigare skrivit om att jag ser kommunikation som det centrala verktyget i informationssäkerhetsarbetet och kanske det tydligast inte funkar. Det här inlägger kommer att ytligt behandla om några aspekter av det vittomfattande ämnet, nämligen förutsättningar och förförståelse, innehåll och form.

Att kommunikationen internt inom informationssäkerhetsområdet har jag redan försökt beskriva i ett tidigare inlägg. Det saknas arenor och samtalsformer för att utveckla kunskap och samsyn. Det språkbruk och de metaforer som uppstår i denna dysfunktionella kultur gör även att vår kommunikation inte fungerar i samspelet med de vi vill engagera. Ofta framstår både vi själva och det vi säger uppfattas som ovidkommande, auktoritärt, svårbegripligt och alarmistiskt (källa: de många verksamhetsföreträdare jag samverkat med under ett par decennier).

Själv uppfattar jag kommunikationen i informationssäkerhetsfrågor ibland som direkt vilseledande för civila organisationer. Ett exempel är den nednötta metaforen om att skydda sina guldägg. Den underförstådda tanken är att alla organisationer har avgränsade informationsmängder eller hård/mjukvara som ska skyddas mot främst obehörig åtkomst (?) framför alla andra. Detta menar jag är en feltolkning av hur dagens informations- och it-infrastrukturer fungerar där det snarare handlar om komplexa samband där olika men i många fall lika viktiga krav ställs på olika delar för att helheten ska fungera. För att ta ett exempel från verkligheten så är det i en kommunal verksamhet meningslöst att försöka peka ut vad som skulle vara ”guldägg”. I den kommunala äldreomsorgen bör det ställas mycket höga krav på tillgänglighet i trygghetslarmen, lika höga krav på riktighet och spårbarhet i journaldokumentationen och mycket höga krav på konfidentialitet i alla delar. För den ekonomiska redovisningen kommer peakar i tillgänglighetskraven vid vissa perioder under bokföringsåret. Jag kan fortsätta uppräkningen med att peka på PuL, algoritmer, webbplatser m.m., m.m. men det enda jag vill komma fram till är att jakten på ”guldägg” leder tanken och därmed kommunikationen helt fel. Andra vanliga påståenden på konferenser och i marknadsföring är att medarbetarna skulle vara det största problemet. I beg to differ. Detta påstående saknar belägg och den organisation som skulle se medarbetarna som den största risken tror jag får anledning att snabbt göra en förnyad riskanalys.

guldagg2

Den som tycker att ovanstående kan ses som bagateller behöver sannolikt mer övergripande argumentation om den problematiska kommunikationen. Låt oss se ett grundscenario som både gäller i den enskilda organisationen och på ett nationellt plan. Å ena sidan finns informationssäkerhetsexperterna som ser generella risker och som har organisatoriska och tekniska metoder för att reducera dessa risker (i alla fall hypotetiskt). Å andra sidan finns det organisationer för vilka informationen är en resurs för verksamhetens olika processer. Det är de senare som har den faktiska möjligheten och resurserna att genomföra informationssäkerhetsåtgärder. För att uppnå fungerande informationssäkerhet krävs insatser från båda parter. Enda sättet att skapa en sådan gynnsam situation är god kommunikation, den goda kommunikation som jag menar ofta saknas. Resultatet blir alltför ofta att verksamhet och informationssäkerhet samexisterar som olja och vatten. Trots att det är verksamheten som har behov av informationssäkerhet för att kunna leverera talar informationssäkerhetsspecialisten för döva öron. Ett aktuellt exempel på hur det kan gå är när eHälsomyndigheten, som objektivt sett är en av de svenska organisationer som har mest behov av god informationssäkerhet, levererar två regeringsuppdrag om framtiden och överhuvudtaget inte analyserar behovet av just informationssäkerhet . Jag kommer återkomma till detta i ett senare inlägg.

Sammantaget är min erfarenhet som statlig tjänsteman som försökt förbättra informationssäkerheten inom e-förvaltning och e-hälsa att försöket mötts med en ganska avsevärd brist på förståelse från båda lägren. De som arbetar med informationssäkerhet nationellt har haft begränsat intresse av och insikt om behovet av informationssäkerhet i verksamheter som är utpräglat civila. De som arbetar med digitalisering i förvaltning och sjukvård har med två undantag sagt typ: ”jaja, det är säkert viktigt med säkerhet men det tar vi sedan när vi realiserat våra lösningar – säkerhet innebär ju bara en massa krångel som kan leda till att vi inte kan genomföra det vi vill.” Förutsättningen för kommunikationen är alltså en ömsesidig misstro som måste överbryggas.

Behovet av informationssäkerhet finns främst hos organisationerna själva även om det på aggregerad nivå naturligtvis i hög grad är ett samhällsintresse. Ansvaret för kommunikationen ligger dock på informationssäkerhetsspecialisterna eftersom organisationerna inte är medvetna om sitt behov. Här uppstår dock ett avgörande problem eftersom kommunikationen om informationssäkerheten som skapas i denna situation i de flesta fall är utbudsstyrd istället för behovsstyrd. Det är informationssäkerhetsspecialisterna som försöker sälja in sitt utbud av standardiserade synsätt och metoder till en verksamhet som har ett behov, ett behov som tyvärr formuleras på verksamhetens egna premisser. Detta gäller även det nationella planet där det är myndigheterna med ett utbud som fått styra strategier och handlingsplaner, inte de civila verksamheterna med behov. Och som alltid vid utbudsstyrning är det svårt att sätta nivån och inriktningen eftersom behovet inte är definierat – utmärkt situation för ett kommersiellt företag men knappast då man försöker styra med begränsade resurser.

Kommunikationen är en produkt av områdets kultur. Den blir därför alltför ofta inriktad på envägskommunikation, förutsätter att de man riktar sig till är okunniga (”hur ska vi få dem att förstå”) samt på lösningar som är helt omöjliga i praktiken (som att använda signalskyddslösningar i sjukvården). Den känslomässiga argumentationen kring attacker och antagonistiska hot lämnar mottagaren i ett rationellt limbo, kvar blir rädda människor underkastade olika auktoriteter. Den auktoritära kommunikationsformen är naturligtvis också ett resultat av vår bristande kunskap inom informationssäkerhetsområdet (se tidigare inlägg), om man är osäker ger man sig ogärna in i dialog och diskussion.  Inte så få av de ”kommunikationsplaner” jag sett har enbart innehållit aktiviteter där avsändaren förmedlat budskap men inga aktiviteter av inlyssnande.

Hur ska vi då förbättra vår kommunikation så att organisationerna drivs av en inre motivation och på så sätt får ett ständigt förbättrat informationssäkerhetsarbete? Jag tror det viktigaste förhållningssättet är att bestämma sig för en rollfördelning där informationssäkerhetsspecialisten (både i en enskild organisation och i form av myndigheter på nationell nivå) är en stödfunktion. Ytterst få organisationer har informationssäkerhet som sin kärnverksamhet. Informationssäkerheten tjänar istället syftet att organisationen ska kunna upprätthålla sitt uppdrag och sin leverans med tillräcklig kvalitet och utan störningar (i detta ligger naturligtvis även att kunna uppfylla externa krav). För att kunna ge stöd måste informationssäkerhetsspecialisten förstå verksamheten, den unika informationshanteringen och de unika behoven.  Helt enkelt förstå att en pågående dialog, ett ömsesidigt utbyte är nödvändigt i lika hög grad för den som ska stödja som den blir stödd.